Αναδρομικά συνταξιούχων: Το χρονοδιάγραμμα για τις αποφάσεις και τις πληρωμές (ΟΔΗΓΟΣ)

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο κυκλοφόρησε με το χθεσινό (28/04/2020) φύλο της Εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ». Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις – Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:
Οδηγός με πληροφορίες και επεξηγήσεις για τις σκέψεις που επικρατούν προς το παρόν στο ΣτΕ, αλλά και πότε να περιμένουν οι δικαιούχοι τις αυξήσεις σε επικουρικές και κυρίες συντάξεις
ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΓΕΩΡΓΑΚΗ
Τον Σεπτέμβριο αναμένονται οι πληρωμές για αυξήσεις και αναδρομικά – με βάση τον νόμο Βρούτση (σε κύριες και επικουρικές συντάξεις), ενώ για τα αναδρομικά των παλαιών συνταξιούχων το τοπίο θα ξεκαθαρίσει αφού θα εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο.
«ΤΑ ΝΕΑ» για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών τους ετοίμασαν έναν οδηγό με πληροφορίες και επεξηγήσεις στο «καυτό» θέμα των αναδρομικών στις συντάξεις.
Παλιά αναδρομικά (Απόφαση ΣτΕ)
Αφορούν τους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή συνταξιοδοτηθέντες πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου (2016). Η απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (ΣτΕ) αναμένεται να εκδοθεί εντός του Ιουνίου.
Πληροφορίες από την πλευρά των διαδίκων υποστηρίζουν πως οι σκέψεις που επικρατούν προς το παρόν στο Ανώτατο Δικαστήριο δείχνουν προς την κατεύθυνση της δικαίωσης για το 11μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη σχετική απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (Ιούνιος 2015) και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου (Μάιος 2016). Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όλα θα ξεκαθαρίσουν σε τελικό στάδιο με τη δημοσίευση της απόφασης, η οποία καλείται να απαντήσει στο αν δικαιούνται οι συνταξιούχοι αναδρομικά από τις παλαιές περικοπές του 2011 και του 2012 και για ποιο χρονικό διάστημα. Κομβικό σημείο στη δικαστική απόφαση θα είναι αν τα αναδρομικά τα δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι υπέβαλαν αγωγή ή θα αφορά τους πάντες.
Η κυβέρνηση μετά την έκδοση της απόφασης του ΣτΕ αναμένεται να αποφασίσει πώς θα καταβληθούν τα ποσά (εάν φυσικά η απόφαση είναι θετική για τους συνταξιούχους) με δεδομένο το δημοσιονομικό κόστος. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχει καταθέσει ο ΕΦΚΑ στο ΣτΕ μόνο για το διάστημα του 11μήνου το κόστος αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ για κύριες και επικουρικές και εφόσον η απόφαση εφαρμοστεί στο σύνολο των συνταξιούχων. Θεωρείται, λοιπόν, δεδομένο ότι οι όποιες επιστροφές προκύψουν θα πραγματοποιηθούν από το 2021 σε πολλές δόσεις. Είναι χαρακτηριστικό προς την κατεύθυνση αυτή η δήλωση του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση: «Η κυβέρνηση θα σεβαστεί απόλυτα τις δικαστικές αποφάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στην απόφαση που θα λάβει το Συμβούλιο της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων. Ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η δημοσιονομική δυνατότητα λόγω κορωνοϊού έχει δυσκολέψει και τόνισε ότι η όποια καταβολή των χρημάτων θα γίνει βάσει των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Ανέφερε ότι πρώτα πρέπει να περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου – αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι – για να ξεκαθαριστεί αν θα αφορά το σύνολο των συνταξιούχων ή μόνο αυτούς που προσέφυγαν δικαστικά.
Επισημαίνεται ότι τα ποσά των αναδρομικών φτάνουν ως και 15.800 ευρώ στις κύριες συντάξεις του Δημοσίου ενώ σε άλλα Ταμεία τα αναδρομικά φτάνουν ως 8.700 ευρώ, με τον μέσο όρο να κινείται στις 5.500 ευρώ.
Επικουρικές
(Νόμος Βρούτση)
Περίπου 250.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από τον Οκτώβριο του 2019 μηνιαία αύξηση στην επικουρική τους κατά μέσο όρο 100 ευρώ. Για τα αναδρομικά που συσσωρεύονται, η εξαγγελία ήταν πως θα δοθούν εφάπαξ σε μία δόση έως τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, οι παλαιές επικουρικές που κόπηκαν το καλοκαίρι του 2016 επανέρχονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2014 αναδρομικά από την 1η Οκτωβρίου 2019.
Ειδικότερα – σε εφαρμογή του νόμου 4670/2020 – αναφέρεται ότι από 1.10.2019 οι εν λόγω επικουρικές συντάξεις, κατά ρητή νομοθετική πρόβλεψη, συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες στις 31.12.2014 διατάξεις. Ετσι οι περίπου 250.000 δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης θα λάβουν από την 1η Οκτωβρίου 2019 έως 48% αύξηση στις επικουρικές τους συντάξεις. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ τον μήνα και σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 ευρώ έως 196 ευρώ. Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν όσοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016 και είδαν τις επικουρικές τους τότε να μειώνονται.
Κύριες συντάξεις
(Νόμος Βρούτση)
Περίπου 185.000 συνταξιούχοι δικαιούνται από 1η Οκτωβρίου 2019 αύξηση στην κύρια σύνταξή τους, η οποία πρέπει να δοθεί εφάπαξ στους νέους συνταξιούχους μετά τον Μάιο του 2016 ή σε 5 ετήσιες δόσεις στους παλαιούς συνταξιούχους πριν από τον Μάιο του 2016. Δικαιούχοι είναι όσοι έχουν αποχωρήσει με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης. Η καταβολή εκτιμάται ότι θα γίνει το αργότερο τον Σεπτέμβριο.
Ειδικότερα ο νόμος Βρούτση (4670/2020) προβλέπει αύξηση στις κύριες συντάξεις και αφορά τόσο «παλιές» όσο και τις «νέες». Η ελάχιστη αύξηση εκτιμάται γύρω στο 2% ενώ η μέγιστη κοντά στο 12%. Συνεπώς η μέση αύξηση εκτιμάται γύρω στο 5%-6% ή στα 70-80 ευρώ/μήνα. Πάνω από 100.000 (ιδίως νέοι συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση στις πραγματικές αποδοχές τους, ενώ κοντά στους 650.000 (παλαιοί συνταξιούχοι) θα δουν βελτίωση, σε λογιστικό επίπεδο, στη σύνταξή τους. Το δημοσιονομικό κόστος από τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις εκτιμάται κοντά στα 80 εκατ. ευρώ (δ’ τρίμηνο 2019, 2020).
Υπογραμμίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι αποχώρησαν με τις διατάξεις του νόμου 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου), δηλαδή από 13/5/2016 ως και 30/9/2019, θα λάβουν σε μία δόση την αύξηση και τα αναδρομικά.
Αναδρομικά και νέα σενάρια για τους συνταξιούχους
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗ
Πολλές οι εκκρεμότητες σε σχέση με τα αναδρομικά για τους συνταξιούχους και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε εξέλιξη πριν από το φθινόπωρο του 2020.
Έχουμε πρώτα πρώτα τις ψηφισμένες διατάξεις με τον νόμο 4670/2020 από τις οποίες προβλέπεται ο επανυπολογισμός των συντάξεων που είχαν απονεμηθεί με τον νόμο 4387/2016, τον επονομαζόμενο νόμο Κατρούγκαλου και η απόδοση αναδρομικών από 1/10/2019 για τις κύριες συντάξεις, που ουσιαστικά αφορούν όσους είχαν συμπληρώσει άνω των 30 ετών ασφάλισης.
Στον ίδιο νόμο προβλέπεται η αποκατάσταση των επικουρικών συντάξεων, κυρίως για όσους είχαν τις μεγάλες μειώσεις από τον Ιούνιο του 2016, με κριτήριο το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης με το ποσό να υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.
Η αρχική εξαγγελία της κυβέρνησης ότι η αποκατάσταση και η καταβολή των αναδρομικών θα γινόταν μέχρι το τέλος Ιουνίου δεν ισχύει πλέον, μετά και τις νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας. Στην καλύτερη περίπτωση οι συνταξιούχοι, όσοι από αυτούς «έχουν λαμβάνειν», θα δουν χρήματα στην τσέπη τους στο τέλος Σεπτεμβρίου.
Για τους παλαιούς συνταξιούχους, δηλαδή όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις πριν από την 13η/5/2016, ο επανυπολογισμός των συντάξεών τους θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι του 2021.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια για τα αναδρομικά αυτής της κατηγορίας των συνταξιούχων είναι λίγο-πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Είναι γνωστό ποιοι είναι οι ωφελούμενοι και εκείνο που μένει είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Στο άλλο όμως μεγάλο θέμα των αναδρομικών που αφορά τους παλιούς συνταξιούχους, τα πράγματα και τα ενδεχόμενα είναι εντελώς ανοιχτά.
Μετά την πιλοτική δίκη που έγινε στις 10 Ιανουαρίου, αναμένεται η κρίσιμη απόφαση που αφορά περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχους.
Από τις μέχρι σήμερα διαρροές, που είδαν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι ο χρόνος για τον οποίο θα καταβληθούν αναδρομικά περιορίζεται στους 11 μήνες και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι και τον Μάιο του 2016. Σύμφωνα πάντοτε με τις πληροφορίες ενδέχεται η απόφαση να περιορίζει σημαντικά τους δικαιούχους, μόνο σε όσους έχουν καταθέσει προσφυγές – αγωγές. Μένει να δούμε πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αυτές οι πληροφορίες. Σε μια τέτοια περίπτωση πάντως θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να περιορίσει τον αριθμό των δικαιούχων των αναδρομικών.
Ας περιμένουμε λοιπόν την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας, η οποία αναμένεται σε έναν-δύο μήνες για να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη στο σοβαρό αυτό θέμα.
ΠΗΓΗ: ΝΕΑ 28/04/2020 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

This Post Has 6 Comments

  1. ΙNFO

    Ο επαναυπολογιοσμος συνταξεων θα γινει γαι ΟΛΟΥΣ ΣΤΑΔΙΑΚΑ και οχι με χρονικη διαφορα.2 ετων.Αλλοι τον Ιουν -ΙουλΑυγ κπ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΡΑΦΑΤΕ ΓΑΙ ΑΝΔΡΟΜΙΚΑΙ ΚΑΙ ΔΟΘΗΚΑΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΜΕ διαφορα λιγων μηνων. Ειναι ετοιμα τα προφραμματα δεν υπαρχει κανενας λογος να προκαλειται ανησυχια στο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ..

  2. Ανώνυμος

    Καταρχάς γράφε ευανάγνωστα. Κατά δεύτερο δεν είμαι καθόλου ανήσυχος. Στην τελική ή δεν διάβασες το άρθρο ή το διάβασες και δεν το κατάλαβες.

  3. ADP 52

    Κατά την άποψή μου ,ΑΝ;;;;;;; η απόφαση του δικαστηρίου είναι θετική θα αφορά μόνο όσους έχουν κάνει αγωγή πριν απο το νόμο Κατρούγκαλου. Και τούτο διότι η διάταξη του εν λόγω νόμου με την οποία καθορίσθηκε ο επαναυπολογισμός των παλαιών συντάξεων με βάση τα στοιχεία της 31/12/2014 κρίθηκε συνταγματική με 5 πρόσφατες αποφάσεις του ΣΤΕ(1888,1891/2019) και οποιαδήποτε σκέψη για επέκτασή της σε όλους τους συνταξιούχους ακυρώνει-αναιρεί τις ανωτέρω αποφάσεις.(Επανακαθορισμός συντάξεων με μειώσεις μνημονιακών νόμων και καταβολή αναδρομικών συντάξεων χωρίς τις μειώσεις για μεταγενέστερο της 31/12/2014 χρονικό διάστημα;) Να μη περιμένουμε τίποτα.!!!!!!!!

  4. Ανώνυμος

    Όχι δεν έχετε δίκιο θα αφορά ΟΛΟΥΣ τους συνταξιούχους γιατί η Δίκη είναι ΠΙΛΟΤΙΚΗ…

  5. Ανώνυμος

    ΣΧΟΛΙΟ από ΜΑΝΟΣ ΑΙΓΑΛΕΩ.
    Πως βρίσκουμε ΑΚΡΙΒΩΣ το φορολογητέο ποσό που είναι προεκτυπωμένο στο Ε1 φορ.έτους 2019 στον πίνακα 4 κωδ. 303,το οποίο έχει εισφορά αλληλεγγύης.
    α/α 1 Εχω ένα ενημερωτικό σύνταξης οποιουδήποτε μήνα 2019.Αρα πληρωτέο ποσό ,συν ποσό φόρου,συν ποσό έναντι ειδ.εισφορας Χ 12 μήνες =(Α) ετήσιο ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΠΟΣΌ ΚΎΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗς
    α/α2 Εχω ένα ενημ. Σύνταξης από ΙΑΝ έως ΜΑΙΟ 2019 για να βρω το μικτό(πληρωτέο +φόρος), της 13ης σύνταξης που δόθηκε τον 5/2019.Αρα ποσό Σύνολο μεικτών αποδοχών Χ 30%(ισχύει για μεικτα σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ) μείον 6% περίθαλψη= (Β) ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΜΙΚΤΟ ΠΟΣΟ 13ης ΣΎΝΤΑΞΗΣ.
    α/α3 Αρα (Α) +(Β)=(Γ) βρίσκω ΤΟ ΠΡΟΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ ΦΟΡΟΛΟΓΗΤΕΟ ΠΟΣΟ του κωδικού 303 ΑΚΡΙΒΩς.(όσοι έχουν κρατήσεις π.χ. για σωματεία π.χ. 0,20 Χ 12 μήνες=2,40 ή π.χ. δόση δανείου π.χ. 100 Χ 12 μήνες=1.200 τα ΠΟΣΑ αυτά θα προστεθούν στο (Γ) ΠΟΣΟ).
    α/α4 Αρα το ΜΙΚΤΟ ποσό (α/α2Β) ,της 13ης σύνταξης ΕΧΕΙ εισφορά αλληλεγγύης ,αφού περιλαμβάνεται στο άθροισμα μαζί με το ετήσιο ποσό της κύριας σύνταξης στον Π.4 κωδ 303.
    α/α5 Εάν από το ποσό (α/α2Β) ΜΕΊΟΝ 22% φόρο=θα έχομε (Δ) το ΠΛΗΡΩΤΕΟ που δόθηκε της 13ης σύνταξης τον 5/2019.
    α/α6 Αρα ποσό (α/α2Β) Χ 22% =(Ε) ποσό ΦΟΡΟΥ 13ης σύνταξης.
    α/α7(γνώμη μου).Επειδή ο φόρος (22%) της 13ης σύνταξης προκρατήθηκε(δλδ εξαντλήθηκε η υποχρέωση φόρου της),θα έπρεπε;;το ΠΛΗΡΩΤΕΟ της ποσό (α/α5Δ) να προεκτυπωθεί στον Π6 κωδ 617 και το ποσό φόρος της(α/α6Ε) στον κωδ 613,οπότε θα αφαιρεθεί μετά από τον κωδ 303 το μεικτό ποσό, της 13ης σύνταξης(α/α2Β) .Ετσι στην εικόνα αποδοχών φορ.έτους 2019 στο ΤΑΧΙς θα πρέπει να φαίνονται σε ξεχωριστεί σειρά τα ποσά κύριας και 13ης σύνταξης και όχι συνολικά όπως έχουν υπολογιστεί έως τώρα.
    α/α8 Με αυτό τον τρόπο ΔΕΝ θα είχε η 13η σύνταξη εισφορά αλληλεγγύης.

  6. ADP 52

    Η δίκη είναι ΠΙΛΟΤΙΚΗ προκειμένου να μην εκδικάζεται η κάθε αγωγή χωριστά. Το ΣΤΕ ΔΕΝ έχει αρμοδιότητα να διατάξει την εφαρμογη της όποιας θετικής απόφασής του σε όλους τους συνταξιούχους. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πολιτική απόφαση με το απλό σκεπτικό ότι όποιος κανει αγωγή θα δικαιώνεται. Μια τέτοια ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ σημαίνει ότι θα πρέπει να επανακανονισθούν οι παλαιές συνταξεις με τα δεδομένα χωρίς τις μειώσεις των μνημονιακών νόμων. Αυτό εκτός από την δημοσιονομική επιβάρυνση αδικέί και τους νέου συνταξιούχους που θα έχουν πολύ μικρότερες συντάξεις. ΜΥΛΟΣ!!!!

Αφήστε μια απάντηση