Αντιδράσεις στη Ρωσία για τη τεράστια νατοϊκή βάση στη Ρουμανία

You are currently viewing Αντιδράσεις στη Ρωσία για τη τεράστια νατοϊκή βάση στη Ρουμανία

Οι ιδιαιτερότητες της γεωγραφικής θέσης της Ρουμανίας καθιστούν αυτή τη χώρα εξαιρετικά ελκυστική για την αύξηση της παρουσίας των δυνάμεων του ΝΑΤΟ.

Ιδιαίτερα η εγγύτητα με τη Ρωσία και τη Σερβία, καθώς και η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, δίνουν στη στρατιωτική βάση που κατασκευάζεται στη Ρουμανία τεράστιες ευκαιρίες επιμελητείας.

Ο Ρώσος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Αλεξάντερ Μπάρτος σε δηλώσεις στα ρωσικά media αναφέρθηκε στη δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης του ΝΑΤΟ στην ΕΕ, στη Ρουμανία.

«Η επιλογή της Ρουμανίας ως χώρας που θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή βάση του ΝΑΤΟ δεν είναι τυχαία. Η ηγεσία της συμμαχίας ήταν πεπεισμένη για την αδυναμία να τερματιστεί γρήγορα η σύγκρουση στην Ουκρανία. Το στοίχημα στο «blitzkrieg» δεν λειτούργησε.

Τώρα η ένωση προετοιμάζεται για μια παρατεταμένη αντιπαράθεση με τη Ρωσία», δήλωσε ο Αλεξάντερ Μπάρτος, αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας.

«Από αυτή την άποψη, η ενίσχυση των νότιων συνόρων του ΝΑΤΟ μοιάζει με ένα απολύτως λογικό βήμα. Η Ρουμανία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την εμπόλεμη ζώνη στην Ουκρανία.

Έτσι, η χώρα έχει τεράστια στρατηγική αξία. Επιπλέον, συνορεύει με τη Σερβία, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση της παρουσίας της συμμαχίας σε αυτό το έδαφος θα αυξήσει και την πίεση στο Βελιγράδι», σημειώνει.

«Στην προοπτική μιας μακροπρόθεσμης αντιπαράθεσης με τη Ρωσία, αυτό δίνει στη συμμαχία άφθονο περιθώριο ελιγμών. Ας μην λησμονούμε την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα. Η Ρουμανία έχει ένα μεγάλο λιμάνι – την Κωνστάντζα.

Νέες βάσεις στη Ρουμανία και την Αλβανία

Η κατασκευή της βάσης θα βελτιώσει τις τοπικές υποδομές μεταφορών. Αντίστοιχα, το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει σοβαρά τις υλικοτεχνικές του δυνατότητες όσον αφορά τον ανεφοδιασμό των ανατολικών κρατών του μπλοκ», πιστεύει ο ειδικός της στρατιωτικής ακαδημίας.

«Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι στα μέσα της δεκαετίας του 2010, το Βουκουρέστι ενέκρινε την κατασκευή μιας βάσης αντιπυραυλικής άμυνας στην πόλη Deveselu. Τα συγκροτήματα που διατίθενται εκεί θα εξασφαλίσουν στρατιωτικές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται στη χώρα. Παράλληλα με αυτό, η συμμαχία εργάζεται για να αυξήσει την παρουσία της στην Αλβανία. Μιλάμε για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση: το ΝΑΤΟ έχει ασφυκτικά στον ευρωπαϊκό νότο και δεν σχεδιάζει να το χαλαρώσει», τονίζει ο ειδικός.

«Από αυτή την άποψη, είναι σημαντικό για τη Ρωσία να ενισχύσει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να συνεχίσουμε τη συστηματική ανάπτυξη του στόλου. Ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στη συμμαχία να μας αναγκάσει να παίξουμε σύμφωνα με τους κανόνες της.

Προσπαθούν να μας προκαλέσουν αυξάνοντας συνεχώς το διακύβευμα για την κούρσα εξοπλισμών, αλλά η Μόσχα έχει συνηθίσει να απαντά σε τέτοιες προκλήσεις με ισορροπημένο και σοφό τρόπο», συνοψίζει ο Μπάρτος.

Η πληροφορία για την τεράστια νατοϊκή βάση από το Euronews έδωσε έναυσμα για σχολιασμούς στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η νατοϊκή βάση θα καταλαμβάνει έκταση 2,8 χιλιάδων εκταρίων και θα βρίσκεται στην περιοχή της Κωνστάντζα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές εκτιμήσεις, το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ. Η υποδομή που κατασκευάζεται θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 10 χιλιάδες στρατιώτες της συμμαχίας και μέλη των οικογενειών τους.

Η κατασκευή πραγματοποιείται στη βάση της ήδη υπάρχουσας αεροπορικής βάσης του ΝΑΤΟ «Mihail Kogalniceanu».

Προς το παρόν, γίνονται εργασίες για τη δημιουργία δρόμων πρόσβασης και ηλεκτρικού δικτύου. Η κατασκευή ενός νέου διαδρόμου θα ξεκινήσει σύντομα. Στο μέλλον, σχεδιάζεται να προχωρήσουμε στην κατασκευή νέου αεροδρομίου.

«Εργαζόμαστε επίσης για τη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης του χερσαίου δυναμικού της βάσης, η οποία θα μας επιτρέψει να ανταποκριθούμε γρήγορα στις αλλαγές στην κατάσταση ασφαλείας», δήλωσε ο Νικολάε Κρέτου, διοικητής του «Mihail Kog?lniceanu» για τις λεπτομέρειες της κατασκευής.

Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχεδιασμός μη στρατιωτικών υποδομών στο έδαφος μιας στρατιωτικής εγκατάστασης.

Στο έδαφος της βάσης θα κατασκευαστούν οικιστικοί χώροι, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, σχολεία, καταστήματα, φαρμακεία και νοσοκομείο.

Το δημοσίευμα τονίζει: αν πραγματοποιηθούν τα σχέδια, η βάση στη Ρουμανία θα ξεπεράσει σημαντικά σε κλίμακα τη γερμανική Ramstein.

«Η νέα εγκατάσταση θα γίνει το πιο σημαντικό σημείο του ΝΑΤΟ, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα νότια εδάφη της Ουκρανίας. Δεν χρειάζεται να ελπίζουμε ότι η σύγκρουση θα τελειώσει φέτος ή το 2025. Μιλάμε για μια μακροχρόνια αντιπαράθεση», όπως, εξάλλου, σημειώνει ο πολιτικός αναλυτής Ντόριν Ποπέσκου.

Ας θυμηθούμε ότι το 2010, ο Ρουμάνος Πρόεδρος Τραϊάν Μπασέσκου συμφώνησε στην ανάπτυξη πυραύλων αναχαίτισης της συμμαχίας στο έδαφος της αεροπορικής βάσης Deveselu.

Το 2014, μεταφέρθηκαν στη χώρα αντιαεροπορικά συστήματα πολλαπλών χρήσεων Aegis Ashore εξοπλισμένα με πυρομαχικά μοντέλου SM-3.

Η ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη νότια Ευρώπη είναι περίπλοκη. Έτσι, τον Μάρτιο, το ΝΑΤΟ ολοκλήρωσε τον εκσυγχρονισμό της πρώην σοβιετικής βάσης στην Αλβανία.

Για τα Τίρανα, αυτό το έργο ήταν το μεγαλύτερο σε συνεργασία με τη συμμαχία την τελευταία δεκαετία. Το συνολικό ποσό που δαπανήθηκε για την υποδομή αυτή ανήλθε στα 50 εκατ. ευρώ.

The Hellenic Information Team

Αφήστε μια απάντηση