Απόστρατοι: Κλείδωσαν αναδρομικά στις συντάξεις τους-Πίνακας με τα ποσά

ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΙΚΟΣ
ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ:Το παρακάτω κείμενο κυκλοφορεί με το σημερινό (21/04/2020) φύλο της Εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ» και συντάκτη τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΙΚΟ. Το ιστολόγιό μας το μετέτρεψε σε κείμενο και συνέταξε τον σχετικό πίνακα (όπως κάνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις – Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των) με σκοπό την ενημέρωση των Αναγνωστών μας. Τονίζεται ότι για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα. Καλή σας ανάγνωση:
Αναδρομικά ως 18.169 ευρώ στις συντάξεις από ακυρωθείσες μνημονιακές περικοπές κλειδώνουν για όλους τους συνταξιούχους με την κυοφορούμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Στις επιστροφές είναι οι μειώσεις κύριων και επικουρικών συντάξεων από τους Νόμους 4051 και 4093 που παρανόμως συνεχίστηκαν να επιβάλλονται μετά τον Ιούνιο του 2015, τα Δώρα ως 800 ευρώ ετησίως στις κύριες και η 13η και η 14η επικουρική σύνταξη.
Όλα μαζί κοστολογούνται στα 3,8 δισ. ευρώ και με την αφαίρεση ενός 20% φορολογικής κράτησης και 6% κράτησης ασθενείας, το τελικό πληρωτέο ποσό κατεβαίνει στα 2,81 δισ. ευρώ.
Δικαίωση…
Οι τελευταίες πληροφορίες, τις οποίες είχε δημοσιεύσει και ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, αναφέρουν ότι οι δικαστές φέρονται να κρίνουν την υπόθεση των αναδρομικών υπέρ των συνταξιούχων με επιστροφή των μειώσεων που παρανόμως επιβλήθηκαν για ένα 10μηνο, το οποίο μπορεί να γίνει και 11μηνο.
Οι μειώσεις είχαν ήδη κριθεί μία φορά αντισυνταγματικές από το ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015, αλλά παρανόμως συνεχίστηκαν να επιβάλλονται από την προηγούμενη κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και μάλιστα ενσωματώθηκαν -επίσης παράνομα- στο νόμο «Κατρούγκαλου» μέσα από τον επανυπολογισμό των συντάξεων μετά τον Μάιο του 2016.
Το 2019 και ενόψει εκατοντάδων χιλιάδων αποφάσεων για επιστροφή χρημάτων στους συνταξιούχους από τα Πρωτοδικεία αλλά και Εφετεία, η νέα κυβέρνηση (Ν.Δ.) και η νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας με τη διοίκηση του ΕΦΚΑ ζήτησαν να κρίνει ξανά το ΣτΕ με τη λεγόμενη «πρότυπη δίκη» αν και τι χρωστά το κράτος από αυτές τις μειώσεις και για ποιο διάστημα, καθώς τα δικαστήρια έδιναν αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 ως και το 2018, δηλαδή και μετά το νόμο «Κατρούγκαλου».
Το ΣτΕ, έχοντας κρίνει ήδη συνταγματικό τον επανυπολογισμό συντάξεων, έβγαλε έξω από τα αναδρομικά το διάστημα από Μάιο 2016 και μετά και άφησε εντός επιστροφών το διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου2016.
Η απόφαση έχει κλειδώσει, λένε οι τελευταίες πληροφορίες. Το οριστικό κείμενο ωστόσο με τις λεπτομέρειες αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τον Ιούνιο ή και αργότερα ανάλογα με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.
Οι 10 μήνες
Το 10μηνο των αναδρομικών πιάνει τη σύνταξη μηνός Ιουλίου 2015 (από την οποία θα έπρεπε να μην υπάρχουν οι παράνομες μειώσεις) ως τη σύνταξη μηνός Μαΐου 2016 που πληρώθηκε τον Απρίλιο του 2016, έναν μήνα δηλαδή πριν από την ισχύ του νόμου «Κατρούγκαλου» (Μάιος 2016), που εν ολίγοις «νομιμοποίησε» τις παράνομες μειώσεις διά της μεθόδου του επανυπολογισμού των συντάξεων.
Αυτοί οι 10 μήνες (Ιούλιος 2015-Απρίλιος 2016) είναι το ακριβές διάστημα που ο συνταξιούχοι πρέπει να πάρουν επιστροφές από τις παράνομες μειώσεις που τους επιβλήθηκαν. Αν όμως οι επιστροφές κριθούν από Ιούνιο 2015 ως Μάιο 2016, τότε τα αναδρομικά θα είναι για 11 μήνες. Όταν δημοσιοποιηθεί η τελική απόφαση θα γίνει γνωστό αν είναι 10 ή 11 μήνες.
Δίκη-πιλότος
Ο λόγος που έγινε η πιλοτική δίκη στο ΣτΕ ήταν για να μη μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο, μια που ήδη είναι σε αναμονή πάνω από 200.000 αποφάσεις για αναδρομικά όχι για 10 μήνες, αλλά ως 41 μήνες. Η έκβαση της πιλοτικής δίκης για αναδρομικά 10μήνου σημαίνει ότι:
Όσοι είχαν δικαιωθεί πρωτοδίκως με αναδρομικά για περισσότερους μήνες (π.χ. για 30 μήνες) θα περιοριστούν στους 10.
Όσοι έχουν τελική απόφαση (Εφετείου) για περισσότερους από 10 μήνες θα πάρουν το σύνολο των αναδρομικών για τους μήνες που δικαιώθηκαν.
Όσοι δεν άσκησαν αγωγή ή σκόπευαν να καταθέσουν, αλλά τους «σταμάτησε» η πιλοτική δίκη, θα πάρουν το 10μηνο που φέρεται να έχει κλειδώσει στο ΣτΕ, γιατί ο σκοπός της πρότυπης δίκης ήταν να βγει «κεντρικά» μια απόφαση έναντι όλων. Και όσων έκαναν αγωγές και όσων δεν έκαναν. Σημειωτέον ότι δεν υπήρξε ούτε μία απόφαση (Πρωτοδικείου) που να ακυρώνει αναδρομικά. Τουναντίον, όλες δικαίωναν τους συνταξιούχους με επιστροφές πέραν των 10 μηνών.
Η λύση που θα πρέπει να δοθεί από την κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας θα καλύπτει το σύνολο των συνταξιούχων, δηλαδή και εκείνους που ζητούσαν περισσότερα, και τελικά θα πάρουν λιγότερα, αλλά και όσους δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν αγωγή για να διεκδικήσουν αναδρομικά. Ηδη το σενάριο που εξετάζεται είναι πληρωμή σε πολλές δόσεις, ως και 5ετίας.
Οι επιστροφές για Δημόσιο και απόστρατους
Στις συντάξεις του Δημοσίου και των αποστράτων έχει βγει αντισυνταγματική και η ΕΑΣ με την απόφαση 244/2017 του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Θα πρέπει να ακυρωθεί στην πράξη και να επιστραφεί μαζί με το 10μηνο ή 11μηνο των επιστροφών. Για παράδειγμα:
Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια σύνταξη 2.439 ευρώ προ φόρου δικαιούται αναδρομικά 10μήνου 16.590 ευρώ, εκ των οποίων 15.790 ευρώ από μειώσεις ΕΑΣ, Ν. 4051 και Ν. 4093 και 800 ευρώ από το Δώρο. Αν δοθούν για 11 μήνες τότε έχει λαμβάνειν 18.169 ευρώ.
Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.782 ευρώ προ φόρου δικαιούται αναδρομικά 10μήνου 9.030 ευρώ.
Συνταξιούχος Δημοσίου με κύρια σύνταξη 1.217 ευρώ προ φόρου δικαιούται αναδρομικά 10μήνου 2.900 ευρώ.
Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.746 ευρώ προ φόρου δικαιούται αναδρομικά 10μήνου 8.810 ευρώ.
Απόστρατος με κύρια σύνταξη 1.128 ευρώ προ φόρου δικαιούται αναδρομικά 10μήνου 2.180 ευρώ.
Δείτε παρακάτω πίνακα για απόστρατους (κλικ για μεγέθυνση):

ΠΗΓΗ: Ε.Τ. 21/04/2020 – [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.gr]

Αφήστε μια απάντηση