Η Εφορία ρίχνει πρόστιμα για φόρους που έχουν πληρωθεί

Χάος στο TAXIS! «Αόρατες» οι καταβολές οφειλών που κατέβαλαν εμπρόθεσμα οι φορολογούμενοι και δικαιούνταν έκπτωση 25%
Η γρήγορη και επιτυχής ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση είναι «μύθος». Χιλιάδες φορολογούμενοι οι οποίοι κατέβαλαν εντός χρόνου τις φορολογικές υποχρεώσεις τους τον Απρίλιο και δικαιούνται έκπτωση 25%, όπως προβλέπεται στα μέτρα στήριξης του υπουργείου Οικονομικών, κινδυνεύουν να «πάθουν εγκεφαλικά» αφού παρουσιάζονται στο TAXISnet σαν να μην έχουν πληρώσει εμπρόθεσμα τις οφειλές τους και μάλιστα ήδη τους έχουν χρεωθεί οι προβλεπόμενες προσαυξήσεις!
Όσο κι αν οι αρμόδιοι της ΑΑΔΕ υποστηρίζουν ότι «λάθος είναι και θα διορθωθεί», οι εν λόγω πολίτες, μέχρι να δουν ότι οι πληρωμές τους έχουν περάσει στο σύστημα, θα εξακολουθούν να ζουν με την αγωνία να χτυπάει «κόκκινο».
Το πρόβλημα στο TAXISnet αφορά τους περισσότερους από τους φορολογουμένους οι οποίοι μέχρι τα τέλη του προηγούμενου μήνα τακτοποίησαν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους και, φυσικά, όσους από αυτούς δικαιούνταν να λάβουν την έκπτωση του 25% επί των οφειλών τους, βάσει των μέτρων στήριξης της οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγορά από τον κορονοϊό. Στην πλειονότητά τους, ακόμη και οι δικαιούχοι της έκπτωσης που πλήρωσαν εντός χρόνου τις δόσεις τους όχι μόνο δεν είδαν να μειώνεται στο TAXISnet κατά 25% το ποσό που θα έπρεπε να καταβάλουν αλλά, τουναντίον, φαίνεται σαν να μην εκπλήρωσαν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους και για τον λόγο αυτό… ήδη τους έχουν επιβληθεί τα προβλεπόμενα πρόστιμα.
Τι λέει η ΑΑΔΕ
Σημειώνεται ότι ανάλογο πρόβλημα, αλλά σε μικρότερο βαθμό, είχε παρουσιαστεί και τον προηγούμενο μήνα σε σχέση με τις καταβολές των υποχρεώσεων του Μαρτίου. Μέχρι στιγμής, ανεπίσημα, κύκλοι της ΑΑΔΕ υποστηρίζουν πως γνωρίζουν το θέμα που έχει δημιουργηθεί και ότι σύντομα θα αντιμετωπιστεί παραπέμποντας στην ανακοίνωση που είχε εκδοθεί στις 28 Απριλίου.
Στην ανακοίνωση αυτή, με αφορμή το πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί και τον προηγούμενο μήνα, αναφέρεται ότι «για τη διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων που δικαιούνται την έκπτωση 25% στην καταβολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων Μαρτίου και Απριλίου 2020, σύμφωνα με όσα προβλέφθηκαν στη σχετική νομοθεσία και τις υπουργικές αποφάσεις, ενημερώνουμε ότι κατόπιν παραλαβής των σχετικών αρχείων δικαιούχων από το σύστημα Εργάνη, η ΑΑΔΕ ολοκληρώνει την πίστωση των πληρωμών των φορολογουμένων που πραγματοποιήθηκαν για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου 2020».
«Στις περιπτώσεις όπου, για τις υποχρεώσεις του Μαρτίου που υπόκεινται στην έκπτωση 25%, οι φορολογούμενοι κατέβαλαν, από τις 30 Μαρτίου και μετά εμπρόθεσμα ποσό μεγαλύτερο του 75% της οφειλής, το υπερβάλλον ποσό πιστώνεται αυτόματα στη δόση Απριλίου» υποστήριζε η Διοίκηση της Ανεξάρτητης Αρχής.
«Συνεπώς», σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΑΑΔΕ, «οι φορολογούμενοι αυτοί, για να επωφεληθούν την έκπτωση 25% της δόσης Απριλίου, αρκεί να πληρώσουν εμπρόθεσμα το ποσό που βλέπουν στην Προσωποποιημένη Πληροφόρηση στο myTAXISnet, μειωμένο κατά το 25% της αρχικής οφειλής (δηλαδή πριν από την πίστωση του υπερβάλλοντος ποσού που καταβλήθηκε για τη δόση Μαρτίου 2020)».
ΠΗΓΗ: ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 06/05/2020

Αφήστε μια απάντηση