«Παγώνει» τα πάντα ο Ερντογάν πλην προκλήσεων σε Έβρο και Αιγαίο-Σαρώνει στην Τουρκία ο κορωνοϊός (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

του Κώστα Σαρικά
Πιέζει ασφυκτικά και υποκινεί τους μετανάστες να αυξάνουν την ένταση πάνω στα σύνορα
Την ώρα που ο τρόμος της φονικής πανδημίας έχει πλέον σκεπάσει ολόκληρη την Τουρκία και ο σουλτάνος στέλνει στη φυλακή όποιον μιλά για χιλιάδες κρούσματα η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να κρατήσει ανοιχτό το «μέτωπο» του Έβρου. Πιέζει ασφυκτικά και υποκινεί τους μετανάστες να αυξάνουν την ένταση πάνω στα σύνορα ενώ η Τουρκική αεροπορία τα ελάχιστα πλέον μαχητικά που απογειώνει τα στέλνει στο Αιγαίο για να προκαλούν.
Είκοσι μέρες από τότε που ο Ερντογάν έδωσε το σύνθημα της ασύμμετρης επίθεσης σε Έβρο και νησιά χιλιάδες μετανάστες εξαναγκάζονται από τις Τουρκικές αρχές να παραμένουν στη συνοριογραμμή και να προχωρούν σε καθημερινές «εφόδους» προς τα Ελληνικά εδάφη.

Οι εικόνες από την πρώτη γραμμή άμυνας των φρουρών του Έβρου είναι ενδεικτικές της λυσσαλέας προσπάθειας των Τούρκων αστυνομικών να οργανώσουν τους μετανάστες με στόχο να «τρυπήσουν» το τείχος που έχουν στήσει Στρατός Ξηράς και Ελληνική Αστυνομία.

Μόνο που εδώ και τουλάχιστον μια εβδομάδα η κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας και στις τάξεις των ενόπλων δυνάμεων της χώρας φαίνεται ότι εξαιτίας της εξάπλωσης του φονικού ιού έχει αλλάξει δραματικά.
Έπειτα από την αναστολή λειτουργίας όλων των στρατιωτικών σχολών ο Ερντογάν σύμφωνα με πληροφορίες που φτάνουν στην Αθήνα διακόπτει εσπευσμένα κάθε εκπαιδευτική δραστηριότητα των Τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό και διατάσσει την απόσυρση προσωπικού και μέσων από αποστολές και ασκήσεις εκτός Τουρκίας πλην Συρίας. Παγώνει τις σειρές νεοσυλλέκτων και βάζει σε καραντίνα ολόκληρες Μονάδες αλλά και τα Γενικά Επιτελεία. Και κλείνει κάθε επαφή με τις γειτονικές χώρες «σφραγίζοντας» τα σύνορα.
Στην Τουρκία πλέον απαγορεύεται οποιαδήποτε αναφορά σε κρούσματα από τον κορωνοϊό πλην της επίσημης ενημέρωσης που δίνει η κυβέρνηση. Αναρτήσεις και πληροφορίες μπλοκάρονται ειδικά σε ότι αφορά τις ένοπλες δυνάμεις.
Και ενώ οι γείτονες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού στο εσωτερικό αμετανόητοι συνεχίζουν να κρατούν ψηλά την ένταση με την Ελλάδα. Πριν από ένα μήνα είχαν έρθει στην Αθήνα για να συζητήσουν για τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Και τώρα που η πανδημία του Covid-19 θα μπορούσε να αποτελέσει εφαλτήριο για αποφάσεις ώστε να κατέβουν οι τόνοι έστω και προσωρινά οι ενέργειες της Άγκυρας δείχνουν για μια ακόμα φορά τις πραγματικές της προθέσεις.
Τούρκοι αστυνομικοί της Polis ΟzelHarekat και Στρατοχωροφύλακες της Jadarma εξοπλίζουν συνεχώς τους μετανάστες πάνω στα σύνορα. Ακόμα και τεράστια παλιά λάστιχα μεταφέρθηκαν τις τελευταίες ώρες απέναντι από τα Ελληνικά φυλάκια με τη βοήθεια των Τουρκικών αρχών.
Οι μετανάστες επιχειρούν να τους βάλουν φωτιά για να τα κυλίσουν προς το Ελληνικό έδαφος και να προκαλέσουν φθορές στο φράχτη και στα συρματοπλέγματα. Κατασκευάζουν σκάλες για να παρακάμψουν τα εμπόδια ενώ Τούρκοι αστυνομικοί συχνά τους βοηθούν για να κατεβάσουν βάρκες στον ποταμό.
Ο Έβρος όμως έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο. Και παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει αρκετές ημέρες από τότε που οι Ελληνικές δυνάμεις- Στρατός και Αστυνομία- έστησαν τη γραμμή άμυνας στο ποτάμι και στο φράχτη κάθε άλλο παρά σημάδια κόπωσης παρουσιάζουν.

Αντίθετα σε όσες περιπτώσεις χρειάστηκε τόσο οι υποκινούμενοι μετανάστες όσο κυρίως οι Τουρκικές δυνάμεις αστυνομίας και στρατοχωροφυλακής κατάλαβαν ότι οι Έλληνες φρουροί έχουν ξεκάθαρες «κόκκινες» γραμμές και σαφείς διαταγές για αποφασιστικές ενέργειες.
ΠΗΓΗ: newpost.gr

Αφήστε μια απάντηση