Ποιοι θα παίρνουν εκκαθαριστικό χωρίς να κάνουν φορολογική δήλωση

You are currently viewing Ποιοι θα παίρνουν εκκαθαριστικό χωρίς να κάνουν φορολογική δήλωση

Θανάσης Κουκάκης

Στο πλαίσιο αυτό η ΑΑΔΕ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις εφετινές φορολογικές δηλώσεις όπου το βασικό έντυπο Ε1 θα είναι προσυμπληρωμένο για περίπου 1.000.000 μισθωτούς και συνταξιούχους. Ουσιαστικά η εφετινή διαδικασία θα αποτελέσει την πρόβα για να διαπιστωθεί εάν όλα κινούνται με βάση τον σχεδιασμό και να επιλυθούν τα όποια προβλήματα ανακύψουν.

Οι συγκεκριμένοι κωδικοί θα είναι μεν προσυμπληρωμένοι αλλά «ανοιχτοί» σε διορθώσεις, σε αντιδιαστολή με τους κωδικούς του τεκμαρτού φορολογητέου εισοδήματος οι οποίοι ενσωματώνονται στο ανανεωμένο βασικό έντυπο της φορολογικής δήλωσης, το Ε1.

Σημειώνεται ότι η φορολογική διοίκηση λαμβάνει στοιχεία σήμερα που αφορούν τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις, τόκους καταθέσεων, φόρους που έχουν παρακρατηθεί, τα στοιχεία για κατοικίες και οχήματα, δίδακτρα ιδιωτικών σχολείων, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, στοιχεία καταναλωτικών δαπανών που πραγματοποιήθηκαν καθώς και συναλλαγές με ηλεκτρονικά μέσα.

Οι κωδικοί που θα προσυμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης είναι ο πίνακας 4Α του εντύπου, ο πίνακας 4Δ1, ο πίνακας 5 που προσυμπληρώνονται τα στοιχεία για τις κατοικίες και τα περιουσιακά στοιχεία που αφορούν Ι.Χ. αυτοκίνητα, ο πίνακας 5.2, όπου αναγράφονται τα ποσά των τεκμηρίων, ο πίνακας 6 και πίνακας 7.

Αν εφέτος όλα τρέξουν ομαλά το 2025 οι δηλώσεις όλων θα είναι προσυμπληρωμένες. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα χρειασθεί, εκτός και αν το επιθυμούν οι ίδιοι ή εάν υπάρχει κάποια μεταβολή που δεν γνωρίζει η εφορία, οι φορολογούμενοι να ασχοληθούν με τη φορολογική τους δήλωση. Όλα θα είναι προσυμπληρωμένα όχι μόνο στο βασικό έντυπο της φορολογικής τους δήλωσης (Ε1), αλλά και στο έντυπο Ε3 για όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και στο Ε2 για όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία.

ΠΗΓΗ: dnews.gr

Αφήστε μια απάντηση