Στεφανής: Δείχνουμε σε όλους ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να περάσει τα σύνορά μας (ΒΙΝΤΕΟ)

Για την κλιμάκωση της έντασης από την μεριά της Τουρκίας, μετά και την ανακοίνωση Ερντογάν ότι θα στείλει 1000 κομάντο στα σύνορα με την Ελλάδα για να βοηθήσουν τους μετανάστες να περάσουν στην χώρα μας, μίλησε στην εκπομπή LIVE NEWS ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής.
«Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία πολιτική, πληροφοριακές επιχειρήσεις από Τουρκία, ανακοινώνουν πράγματα και μετά διαπιστώνουμε ότι δεν είναι αλήθεια. Κάποια από τα fake news, ότι οι μετανάστες ξεκίνησαν από το Ιντλίμπ και έχουν φτάσει στα σύνορά μας, ενώ διαπιστώσαμε τελικά ότι δεν είχαν καμία σχέση με τη Συρία. Μίλησαν για 135.000 που έχουν εισέλθει στα σύνορά μας, ενώ δεν υπήρξαν ποτέ αυτά τα νούμερα. Μίλησαν για νεκρούς, για πυροβολισμούς, και όλα αυτά αποδεικνύεται ότι δεν ισχύουν», σημείωσε ο κ. Στεφανής.
«Τώρα λένε για 1000 αστυνομικούς των Ειδικών Δυνάμεων. Το παρακολουθούμε, βλέπουμε, σχεδιάζουμε για αυτό, και θα το αντιμετωπίσουμε όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε.
«Η κυβέρνηση, πολύ πριν γίνει το συμβάν αυτό, το είχε σχεδιάσει. Στην ανάλυση της τακτικής κατάστασης που κάνουμε συνεχώς, σε στρατηγικό, επιχειρησιακό και τακτικό επίπεδο, το είχαμε δει να έρχεται από τον Νοέμβριο. Είχαμε κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες. Τον Δεκέμβριο, και συγκεκριμένα στις 16 Δεκεμβρίου ξεκινήσαμε να χτίζουμε τη διαφορετική αντιμετώπιση της κατάστασης στον Έβρο και όταν ήρθε ήμαστε έτοιμοι. Και αυτό απεδείχθη από τα αποτελέσματα», τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.
Αναφορικά με την κλιμάκωση της έντασης από την μεριά της Τουρκίας, ο κ. Στεφανής επεσήμανε ότι «δεν φοβόμαστε. Ξέρουμε τι κάνουμε, εκπαιδευόμαστε για αυτό, και το αντιμετωπίζουμε ανάλογα. Δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με τις προθέσεις του Ερντογάν. Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και συνεχώς ενισχυόμεθα, σε πολλαπλά επίπεδα. Καλύπτουμε το θέμα νομικά. Έχουμε ενισχυθεί και σε μέσα. Από τον Νοέμβριο μέχρι τώρα 32 εκατ. ευρώ έχουν απελευθερωθεί και για την ενίσχυση της άμυνάς μας, και για συνεισφορά στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».
Σχετικά με το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ροές στα νησιά, αν το σχέδιο του Ερντογάν για τον Έβρο αποτύχει, ο κ. Στεφανής απάντησε ότι «έχουμε προετοιμαστεί για αυτό. Αυτή τη στιγμή περίπου 68 πλοία είναι στο σύνολο των νησιών. Πλοία του Λιμενικού, του Πολεμικού Ναυτικού, των Ειδικών Δυνάμεων, καθώς και δυνάμεις της Frontex και του ΝΑΤΟ. Επίσης έχουμε ελικόπτερα και drones».
«Το κυριότερο, όμως, είναι ότι έχει αλλάξει η νοοτροπία του προσωπικού μας. Έχουμε μία πιο επιθετική επιτήρηση. Πλέον δείχνουμε σε όλους ότι δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να περάσει τα σύνορά μας. Κάνουμε αποτροπές, όπως και στον Έβρο», τόνισε στη συνέχεια ο κ. Στεφανής.
«Οι Τούρκοι έχουν εκπλαγεί από τη διαφορετικότητα της αντιμετώπισής μας, και στον Έβρο και στα νησιά. Δεν ήταν συνηθισμένοι σε αυτή τη στάση», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.
Σε ό,τι αφορά στην τουρκική προπαγάνδα, ο κ. Στεφανής τόνισε ότι «ούτε μία στο εκατομμύριο δεν έχουμε πυροβολήσει εμείς μετανάστη. Δεν είμαστε ρατσιστές, δεν είμαστε ξενοφοβικοί. Το πλαίσιο της άμυνας που ασκούμε είναι συνταγματικό μας δικαίωμα. Το κάνουμε με βάση το πλέγμα που έχει φτιάξει ο κ. Γεραπετρίτης που καλύπτει όλα τα νομικά μέτωπα».
«Εύκολα μπορεί να γίνει κλιμάκωση κρίσης στον Έβρο. Εμείς δεν την θέλουμε. Έχουμε και γνώση, και ψυχραιμία, και αποφασιστικότητα. Με σταθερά βήματα δείχνουμε ότι δεν είμαστε εμείς αυτοί που προκαλούν, και αυτό φαίνεται από τη στάση μας. Είμαστε με σταθερότητα εκεί, χωρίς να κλιμακώνουμε», σημείωσε ακόμη ο κ. Στεφανής.
«Έχουμε δεσμεύσει όλες τις περιοχές μεταξύ των δικών μας νησιών και της τουρκικής πλευράς για να κάνουμε ασκήσεις. Είναι περιοχές στις οποίες θέλουμε να εκπαιδεύσουμε το προσωπικό μας στη χρήση των οπλικών συστημάτων», ανέφερε ακόμη.
«Κάθε κυβέρνηση στην προσπάθειά της να πάει τη χώρα μπροστά, να φέρει ευημερία, αισιοδοξία, να βελτιώσει την οικονομία, είναι δεδομένο ότι θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Η χώρα στέκεται απέναντι σε αυτά με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα. Σημασία έχει πώς θα σταθείς απέναντι σε αυτά τα προβλήματα», κατέληξε ο κ. Στεφανής.
Πηγή: enikos.gr – megatv.gr
Δείτε το βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση