Το νέο τυφέκιο του Στρατού και τα αναβαθμισμένα G3

Του Χρήστου Μαζανίτη
Εδώ και καιρό έχει ανοίξει η συζήτηση για το νέο τυφέκιο του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) που μετρά 40 χρόνια υπηρεσίας.
Δύο είναι τα προγράμματα που έτρεχαν με διαδικασίες fast track στο ΓΕΣ. Το ένα ήταν η επιλογή του νέου τυφεκίου και το δεύτερο η αναβάθμιση μεγάλου αριθμού των υπαρχόντων G3.
Σε ό,τι αφορά την επιλογή του νέου τυφεκίου, η επιτροπή που ασχολείται με το θέμα και συλλέγει τις προτάσεις δεν έχει ακόμη καταλήξει για το εάν το διαμέτρημα που θα είναι το 5.56 ή θα συνεχίσει με το 7.62. Και οι δύο περιπτώσεις κάπου υπερτερούν και κάπου μειονεκτούν έναντι του άλλου. Η σχετική βιβλιογραφία απαριθμεί τόμους και βεβαίως οι ειδικοί που θα προχωρήσουν στην τελική εισήγηση θα λάβουν υπ’όψιν τις πραγματικές ανάγκες του Ελληνικού Στρατού.
Σε ό,τι αφορά τα G3, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν όλα με τη μία, αφού υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός που είναι αχρησιμοποίητα, αυτό που φαίνεται να προκρίνεται είναι η αναβάθμιση μίας μεγάλης παρτίδας. Θα φέρει πτυσσόμενο κοντάκιο από αλουμίνιο αεροπορικού τύπου, βελτιωμένη λαβή, αορτήρα τριών σημείων και σιδηρόδρομο που θα δίνει την δυνατότητα να προσαρμόζεται στην κάννη σκοπευτικό laser, διόπτρα και φακός.
Η αναβάθμιση των G3 θα γίνει στην Ελλάδα ενώ σε ότι αφορά την επιλογή του νέου τυφεκίου απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παραγωγή του στην Ελλάδα.
Όλα τα παραπάνω, ωστόσο, μπήκαν στον «πάγο» λόγω κορονοϊού. Και κανείς αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα γίνει η επανεκκίνηση του προγράμματος, όσο η επιστημονική κοινότητα δεν δίνει έναν χρονικό οδηγό εξόδου από την κρίση.
ΠΗΓΗ: enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση